söndag 16 maj 2010

Stenkastning eller fritidsgårdar?

Den senaste tiden har tunnelbaneuppgångar i Tensta och Rinkeby hållits stängda på kvällar och helger. Busstrafiken har omdirigerats för att inte gå genom områdena. Orsaken är stökiga ungdomsgäng som har kastat sten och bråkat med väktare.

Det finns stor irritation bland boende i Tensta och Rinkeby. Både vad gäller stenkastningen och SL:s sätt att hantera situationen. Att stänga av kollektivtrafiken i ett stort område löser inga problem, de flyttar dem bara vidare.

-De här ungdomarna kastar inte sten på bussar för att de är genuint elaka eller taskiga. Hade det funnits andra, vettiga saker att göra på kvällarna så hade problemet aldrig uppstått. Eller i alla fall inte gått så här långt, säger Alva Backström från Ung Vänster Tensta-Rinkeby-Spånga.

När fritidsgårdarna läggs ner, ungdomsmottagningen flyttar från området och de ända som har tid att bry sig om Tenstas och Rinkebys ungdomar är väktare, så uppstår en frustration och ett missnöje. Att strunta i de tusentals unga människor som bor i södra Järva är i längden ohållbart. När det inte finns någonstans att vara eller någonting att göra så hänger man vid tunnelbanan istället. Att sitta på kaféer eller andra liknande ställen blir i längden väldigt dyrt och cafépersonalens uppgift är inte heller att agera fritidsledare eller pedagoger. Alla ungdomar har rätt till en meningsfull fritid. Man skall inte behöva ha en massa pengar i fickan för att ha råd med kvällsaktiviteter.

SL har valt att tidvis stänga av busstrafiken och tunnelbaneuppgångarna i Tensta och Rinkeby. Men när Kristinebergs, Mariatorgets eller Karlaplans tunnelbaneuppgångar vandaliseras så hittar man andra lösningar på problemet.

- Man kan inte prioritera bort ett område som Tensta och tro att det löser sig. Vis som bor här är trötta på att inte bli tagna på allvar och folk måste få känna sig trygga när de går till bussen. Politikerna måste ta tag i orsaken till vad som händer, det räcker inte bry sig bara om syntomen, fortsätter Alva.

Att bara flytta på problemen är inte en långsiktig lösning. Ska stenkastningen och vandaliseringen sluta vara en del av kvällsaktiviteterna i Tensta och Rinkeby så krävs satsningar på ungdomars egna villkor.

För mer information, kontakta Seluah Alsaati på seluah@gmail.com eller 0762369987.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar